‘Echte klap komt nu pas’ (Telegraaf)
Na de ramp in café De Hemel werd de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) opgericht, die vervolgens de hulp aan de gedupeerden regelde. Het ging daarbij onder andere om de verdeling van het geld dat daarvoor door particulieren en de rijksoverheid ter beschikking werd gesteld, al met al een bedrag van ruim 37 miljoen euro.Met dat geld werden niet-verzekerde kosten vergoed, inmiddels zijn ook alle 371 gewonden medisch gekeurd en is de mate waarin ze gehandicapt raakten vastgesteld. In zestig gevallen gaat het om 75 procent invaliditeit of meer. Afhankelijk van het invaliditeits-percentage werden door de stichting uitkeringen gedaan. Veel gedupeerde jongeren hebben het geld via een regeling vastgezet, waardoor ze er ook in de komende jaren gebruik van kunnen maken.
Stichting Nazorg
Met de eigenaar van café De Hemel en met de gemeente werd door de stichting een regeling getroffen waardoor het pand in de toekomst kan worden benut als permanente plek ter nagedachtenis aan het drama. Tegelijkertijd worden bij het SSNV plannen gemaakt voor een stichting Nazorg, want ook in de toekomst zal veel hulp nodig blijven. Nog steeds vinden operaties plaats, in de afgelopen maanden is ook de vraag naar psychosociale hulp toegenomen.
„In de eerste jaren na de brand richtten de betrokkenen hun aandacht op hun lichamelijk herstel, voor velen komt nu pas de echte klap. Deskundigen hadden dat overigens al aangekondigd”, vertelt Erik Tuijp, voorzitter van de SSNV. En hij vervolgt: „Al met al doen de meeste gedupeerde jongeren het vijf jaar na dato fantastisch. Een groot deel van hen functioneert weer. Niettemin zijn er nog steeds veel heropnames nodig, zoals dat bij brandwonden gaat. Het nieuwe zorgstelsel is wat dat betreft een bron van zorg. We hebben al twee gevallen waarin de specialisten aandringen op een ingreep, maar de verzekeraars niet willen betalen omdat ze het een cosmetische behandeling vinden.”