Wethouder in problemen na opmerkingen over brand Volendam

4 september 2007 Terug naar nieuwsarchief

Wethouder Jaap Bond (Recht door Zee) van de gemeente Edam-Volendam is in zwaar weer beland nadat hij op een internetforum uitspraken had gedaan over de cafébrand in Volendam tijdens de nieuwjaarsnacht van 2001. Hij maakte de opmerkingen na de aanhoudende kritiek op het nieuwe, strengere kermisbeleid van de gemeente.

Een donderdagavond ingediende motie van wantrouwen tegen Bond behaalde een meerderheid van de stemmen, elf van de 21, in de gemeenteraad van Edam-Volendam. Doel van de door het CDA ingediende motie was dat Bond zelf zijn ontslag indient.

De motie werd ingediend, nadat Bond op een internetforum had gesteld dat het CDA verantwoordelijk was voor de dood van de veertien kinderen die omkwamen bij de nieuwjaarsbrand. ‘In 2001 hadden we een zware tegenslag. Mede als gevolg van het kruipen voor de Horeca-Veermannen en de door hen gemanipuleerde publieke opinie, door het (CDA-)gemeentebestuur stierven 14 kinderen en raakten er vele tientallen zwaar gewond’, zo stelde hij op het forum.

Hoewel de wethouder vervolgens zijn excuses maakte, besloot een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond dat dit niet voldoende was. Wat Bond doet, is nog onduidelijk. Volgens een gemeentewoordvoerder laat hij de gemeenteraad een dezer dagen schriftelijk weten welke consequenties hij verbindt aan de motie.